Derékfájás, hátfájás

Mi okozza a fájdalmakat?

Napjainkban sokakat érint és nem csak az idősebb korosztályt a derékfájás, hátfájás problémája. Ez elsősorban az irodai ülőmunkának és a mozgásszegény életmódnak köszönhető, illetve az ezekből eredő rossz testtartásnak. Ülve hajlamosak vagyunk összegörnyedni, mivel a szék nem biztosítja az optimális alátámasztást - akkor ülnénk helyesen, ha törzsünk súlya csak az ülőgumókra nehezedne, lábaink lazán kapcsolódnának a törzshöz és teljes súlyuk a talpakra esne.

A derékfájás, hátfájás és lumbágó hátterében az esetek nagy részében a nem megfelelő testtartás és helytelen ülés, a mozgáshiányos életvitel és a stressz áll.

Hátfájás kezelése

Derékfájás

A derékfájás a gerinc alsó részén, az 5 ágyéki csigolya területén jelentkező panaszokat jelöli. Leggyakrabban ezeket a csigolyákat terheljük a csípőízület helyett. Leüléskor, felálláskor megtörjük a gerinc deréktáji szakaszát ahelyett, hogy az egész gerincet rugalmas egységként használnánk.

Hátfájás

Az eredeti értelemben vett hátfájás a nyaki és ágyéki csigolyák közötti 12 háti csigolya által határolt területet érintő panaszokat jelenti. Vállunkat és fejünket gyakran előreejtjük, így a fej súlypontja a törzs elé esik, és izmainknak nemcsak egyensúlyban kell tartani a fejet a legfelső nyakcsigolyán, hanem folyamatosan meg kell tartani a súlyát is. Ez olyan túlterhelése izmainknak, ami gyakori nyak-, hátfájáshoz, ill. fejfájáshoz vezet. A feszült izmok fájdalmasak! Beindul az ördögi kör: nem mozgunk eleget, mivel az fájdalommal jár, de a mozgás hiánya is a fájdalom irányába hat.

A hátfájás mára gyűjtőfogalommá vált, és valamennyi, a gerinc mentén jelentkező fájdalomra ezt használjuk beleértve a derékfájást is.

Az Alexander Technika segít

A derékfájás, hátfájás leggyakoribb oka önmagunk rossz használata. A helytelen testhasználatnak és a stressznek köszönhetően tartóssá válik az izomfeszültség, amely idővel megrövidíti a gerincet és az ízületek elveszítik rugalmasságukat. Fájdalom lép fel és korlátozódik a mozgás, amit előszeretettel fogunk a korra, az öregedésre... Az izomfeszültség a bordák mozgását is gátolja, ezért a tüdő kapacitása is csökken, kevesebb oxigénhez jut a szervezetünk.
A különböző mozgásszervi fájdalmak esetén így a derékfájás, hátfájás és lumbágó esetében is az Alexander technika révén helyreállítható a helyes testhasználat, és megszűnik a fájdalom is.

Az Alexander technikával megtanuljuk ellazítani az izmokat, valamint elsajátítjuk a helyes fej- és testtartást. Ezzel a nyaki izmok tehermentesülnek és megszűnhet a fejfájás. A módszer előnye, hogy a gyógyszerekkel, alkalmi kezelésekkel ellentétben a panasz kiváltó okait szünteti meg, így a fejfájás később sem tér vissza.

Sajnos napjainkban egyre több fiatalt is érintenek a rossz testhasználatból eredő fejfájás, illetve egyéb mozgásszervi panaszok, problémák (hátfájás, derékfájás, lumbágó).

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát a böngésződben. További információk itt találhatók: Adatkezelési tájékoztató

Bővebben Elfogadom