Mozgásszervi betegségek

Mit nevezünk mozgásszervi betegségnek?

A mozgásszervi betegségek közé az ízületekkel, izmokkal, csontokkal, porcokkal kapcsolatos, a mozgást érintő diagnózisokat, sérüléseket, fájdalmakat soroljuk. Ilyenek többek között a lumbágó, sérv, gerincferdülés, artrózis, artritisz, Scheuermann kór, derék-, hát- és nyakfájás, spondilózis, Bechterew-kór, lordózis.

A mozgásszervi betegségek száma a mozgásszegény, stresszes életmód, a sok ülés és a helytelen testhasználat miatt fokozatosan növekszik.

Mozgásszervi betegségek kezelése Alexander Technikával

Az Alexander technika tanulásával a beteg kevesebb izomfeszültséggel, lazábban fog mozogni. Megtanulja a gerincét egyenletesen terhelni, elkerüli az egyes csigolyák túlterhelését. Észreveszi azokat a rossz megszokásokat, amelyek folyamatosan túlterhelést okoznak egyes izmokban, ill. a gerincben.

Milyen tünetek jellemzik a mozgásszervi betegségeket?

A mozgásszervi betegségek legfőbb tünete a mozgás hatására fellépő vagy állandósult fájdalom, és az ebből adódó mozgásszervi korlátozottság.

Kiket érintenek a mozgásszervi betegségek?

Míg régebben elsősorban az idősebb korosztályt érintette ez a probléma, addig napjainkban főként az irodai, számítógépes munkakörnyezetnek és a mozgásszegény életmódnak köszönhetően egyre több fiatal is szenved a különféle mozgásszervi bántalmaktól. Ezek kialakulása nagy részben a hibás testtartásra vezethető vissza. A rossz testhasználat miatt túlterhelődik a gerincoszlop, az izmokban állandósul a feszültség, ami idővel fájdalomhoz, mozgásszervi betegséghez vezet.

Weboldalunk cookie-kat használ. Az elfogadom gomb megnyomásával hozzájárul és elfogadja ezek használatát a böngésződben. További információk itt találhatók: Adatkezelési tájékoztató

Bővebben Elfogadom